Basar logo

Så får du en grönare gräsmatta!

Bild Så får du en grönare gräsmatta!

Det finns ett utmärkt talesätt att gräset alltid är grönare på andra sidan. Nu handlar det snarare om perspektiv i ordspråket men det går faktiskt ganska enkelt att få en grönare gräsmatta än grannen.
Med några enkla tips och minimal ansträngning ska vi hjälpa dig att få en grönare gräsmatta.
Vi frågade vår trädgårdsexpert på Basar om hur man på bästa sätt gödslar sin gräsmatta.

Behöver man gödsla sin gräsmatta?
Det är inget som man måste göra men gödslet hjälper helt klar din gräsmatta att hålla sig grön och fin genom både torka och blöta perioder. Du får även njuta av mer gräs och mindre ogräs.
Så vill du ha en grönare gräsmatta utan ogräs så är svaret såklart rungande Ja på den frågan.
Är den en gräsmatta i en sommarstuga och du har so målsättning att klippa den så sällan som möjligt ja då är det bättre att låta bli att gödsla din gräsmatta då du får en betydligt lägre tillväxt.

När ska man gödsla sin gräsmatta?
Den bästa perioden att gödsel din gräsmatta är tidigt på våren. Det är dock ingen mening att gödsla innan gräset har vaknat från sin vintervila. Därför kan man ha som enkel tumregel att efter första klippning är det ett utmärkt läge att gödsla. Försök planera så att det kommer ett naturligt regn efter gödslingen så gömslet inte ligger och bränner på gräsmattan. Vi vill inte heller hamna i ett läge där vi måste vattna ner gödslet det är ett onödigt merarbete.

Hur ofta behöver man gödsla sin gräsmatta?
Det beror såklart på vilket gödsel du använder men en grundregel är var 6:e vecka behöver gräset lite extra skjuts med tillväxten. Du behöver gödsla minst 2 ggr på en säsong gärna fler.

Vad ska man tänka på när man gödslar gräsmattan?
Det är viktigt att man sprider gödslet jämt över gräsmattan så det inte blir oregelbundna tillväxt områden. Hamnar det för mycket gödsel på en plats bränner det också sönder gräsmattan oavsett hur mycket vatten som kommer därpå. Köp gärna en gödselspridare så får du ett jämt och ra resultat varje gång. Det blir då också mycket enklare att få rätt mängd gödsel på gräsmattan, det är ingen mening att övergödsla mattan med tanke på miljöpåverkan. Gödslar du för lite får du ingen effekt, vilet då blir meningslöst.
Läs noga på förpackningen om mängden och ställ in din spridare korrekt!

Det är bra att tänka på att inte alla växter i din trädgård gillar gräsgödsel, det kan rentav döda dem!
Så var försiktig så inte gödslet hamnar i rabatter där växerna inte gillar det. Ex. rhododendron gillar inte kvävet som finns i gräsgödsel. Det finns även häckplantor som inte gillar detta.
Även din marksten ogillar gödsel då det lätt blir fula fläckar av gödslet. Skulle det bli spill, sopa noga av din marksten för att undvika onödiga fläckar.

Till sist vill vi på Basar tipsa om bra gräsgödsel: