Basar logo

Vilket padelrack ska jag köpa?

Bild Vilket padelrack ska jag köpa?

Är du precis som oss på Basar-redaktionen biten av padel och kanske går i köptankarna för ett nytt rack. Det finns få beslut som kan vara så svåra att genomföra som att köpa ett nytt padelrack, utbudet är stort och det finns ett antal olika utförande som ger olika resultat på banan.

Vilket padelrack ska jag köpa?


Utgå alltid från din spelstil när du köper ett nytt padelrack.
Vi kan bara utgå ifrån oss själva när vi ska köpa ut ett nytt rack. I detta fallet handlar det om vilken spelstil vi har. Är vi den aggressiva ultra hårtslående alfa-hanen eller mer en lurig spelare som lurar din motståndare i fällan och därefter hugger som en kobra. Det finns såklart ett antal olika spelstilar som du kan anpassa ditt rack efter.

Det finns olika former och material i padelrack!
De tre grundläggande formerna på padelrack är runt, droppformat eller diamantformat.
Lite enkelt brukar man säga att det runda racket är för nybörjare, dropp medel samt diamant för den lite mer erfarne. Men det säger egentligen mer om spelstilen är spelerfarenheten. Då alla former kan komma i olika hårdheter och viktfördelningar.
Det runda racket passar ofta den defensive spelaren som gillar att plocka bollar i hörnorna och fördela träffsäkra returer. Medan det diamantformade racket passa den mer offensive spelaren som äskar sitt overheadspel och mer än gärna avslutar med en hård smash. Den gyllene medelvägen som är ett bra alternativ är det droppformade racket som är en hybrid av de andra formerna. Där får du både goda defensiva egenskaper och möjlighet till ett offensivt spel. Därmed ett väldigt bra val för många spelare som fortfarande söker sin identitet på banan.

Vad menas med de olika viktfördelningarna?
Alla padelrack kan fås med låg, medel eller hög tyngdpunkt. Här har man helt enkelt skapat förutsättningar för olika spelstilar. Har du en låg tyngdpunkt får du ett lättmanövrerat rack som blir snabbt och smidigt i defensiven. Har du en hög balans på ditt racket får du mer kraft vid smasha och overheadspel. Även här är medelvikten den gylllene medelvägen då du får det bästa av båda alternativen och passar därmed utmärkt för de flesta.

Betydelsen av hårdheten på ett padelrack
Dels finns det olika fyllningar och tjocklekar på racken, men även hur hårt tillverkarna väljer att göra dem. De enklare modellerna av padelracketar är ofta tillverkade i glasfiber medan de dyrare modellerna ofta är tillverkade i någon form av kolfiber. Här är grundregeln desto hårdare rack desto mer fart får du men förlorar därmed kontrollen. Ett väldigt hårt rack kan därför kännas väldigt svårspelat då du inte får något gratis i ditt spel. Väljer man ett hårt rack gäller det att ha kolla och genomföra alla slagen korrekt annars blir man straffad med ett galet slag. Det är därför väldigt bra att börja med ett mjukare rack som nybörjare. Även här avgör spelstilen ditt val, gillar du att spela kontrollerat med snygga placerade slag och ite alls går för stenhårda smashar (som ända går i nät eller i vägg) är ett mjukare ett bättre val. Det ger helt enkelt mer kontroll.

Så vilket rack ska du välja?
För de flesta spelare som är allround är svaret ett medel-balanserat rack i droppformat form med mjuk till medelhård kärna. Här har vi samlat några bra alternativ för dig: