Basar logo

Hemliga tricket för att få en snabbväxande avenbokhäck!

Bild Hemliga tricket för att få en snabbväxande avenbokhäck!


När det är dags att plantera en ny häck runt huset finns det idag ett antal roliga alternativ.
Vi ska kika närmare på avenboken och bokhäcken och lista lite fördelar och nackdelar med dem.
Det är inte helt lätt att skilja på dessa buskar med tanke på namnet, men det visar sig att det härstammar från två helt olika träd!

Avenbok är inte en bok!
Häcken avenbok är inte så nära släkt med bokhäcken så namnet visar. Avenboken härstammar faktiskt från björk. Det gör att de har lite olika egenskaper och skötselråd. Den största skillnaden är att avenboken tappar sina blad på vintern medans bokhäcken har kvar sina bruna löv under hela vintern. Det ger ett något bättre insynsskydd under den mörka perioden. Å andra sidan så kommer avenboken grön blad något tidigare än boken vilket gör den grönare på våren. Då kryper det fram små musöron som sakta blir större gröna blad. Bokhäcken "exploderar" mer och går från brun till grön över en natt. Dock sker det planta för planta, så någon buske kan vara brun längre än en annan till skillnad från avenboken som jobbar mer jämt över hela häcken. Det är lätt att tro att man tappat en planta efter vintern med bokhäcken, men det är bara att avvakta.

Avenbokshäcken är även mer tålig mot sämre jord och relativt tålig mot saltvatten. Dock blir det för mycket vid första raderna mot havet. Då bör du duscha även denna häck efter regn och blåst. Vidare tål avenboken blöta jordar och vind väl.

Plantering av häcken
När det är dags för plantering av avenboken bör man jordförbättra i ett dike om 50 cm där häcken ska planteras. Då kommer du få en glad häck. Men då detta är tåliga buskar kommer de ta sig fint även i bruksjord som du har på tomten vid ex nybyggnad. Du kan räkna med att få ner 3 plantor per löpmeter.
Varje planta vill ha en egen bambupinne att stödja sig på. Höjden på bamupinnen ska anpassas efter den höjd du önskar på häcken då denne kommer vara en följeslagare de första 3-4 åren.
För att få så rak och fin häck som möjligt bör du spänna upp en löplina med större stöd var 10 meter. Använd gärna stödpinnar för exempelvis plantering av träd. Vi har provat ett antal linor och kommit fram till att murarsnöret är det bästa snöret att dra mellan stolparna. Du spänner dem hårt mellan stödpinnarna och förankra dem sedan i bambupinnarnan med vanliga "straps" som använder för att samla kablar.

Få fart på din nyplanterade avenbokshäck
Vill du snabbt få upp en insynsskyddad häck kan du driva på med vatten och gödsel. En avenbok häck går att få helt tät och hög inom 3-4 år. Du måste dock vattna häcken en gång i veckan hela första sommarperioden mellan maj-augusti. Varje planta behöver ca 9 liter så att gå med kanna blir mödosamt. Köp gärna en droppslang som effektivt bevattnar nattetid. Det står alltid angivet på slangen hur mycket vatten den ger, då kan du enkelt räkna ut hur länge den bör gå för att nå 9 liter per planta. Det brukar hamna mellan 6-8 timmar beroende på fabrikat.

Gödsla din häck
Självklart behöver vi även tillföra gödsel för att få fart på häcken. De första åren kan du gödsla 1 ggr per månad i april, maj, juni (men aldrig efter midsommar). Det bästa är att blanda lite olika gödselsorter, men både hönsgödsel och hästgödsel kommer tilltala din nya avenbokhäck.
Efter en att häcken etablerat sig och nått sin höjd kan du återgår till en årlig gödsling per år. Grund regeln är att gödsla tidigast när din avenbok får musöron dvs små grön blad.

Skulle du få problem att häcken blir torr på ett ställe kan det bero på att jordmånen inte är bra just där. Ett tips är att lägga på barkmull och försök få ner det i jorden utan att skada rötterna. På så sätt får du en mer optimal jordmån för avenboken. Täck gärna marken runt häcken med täckduk och täckbark. Men gör helst inte detta de första åren då detta växtkraft från häcken. Det bästa är att rensa ogräs manuellt de första åren och jobba med täckduk och täckbark när häcken nått sin höjd och fulla prakt! Hå gärna en sida fri från duk (insidan) då det blir lättare att gödsla framledes.

Sen klipper du inte häcken för att den nått din önskade höjd, och aldrig klippa häcken under det första växtåret!

Lycka till med din nya häck!